Cum alegi cel mai bun pat pentru un somn odihnitor

Cum sa alegi cel mai bun pat pentru dormitorul tau? Vrei sa cunosti caracteristicile patului perfect care iti va oferi un somn odihnitor? De aceea iti recomandam sa iei in considerare sfaturile noastre! Patul este locul unde ne retragem dupa o zi obositoare, si unde ne reincarcam, gata sa incepem proaspat dimineata, plini de energie. Un pat confortabil care iti sustine salteaua in mod corespunzator in functie de nevoile tale pentru un somn bun si odihnitor poate face diferenta intre a te trezi in dimineata plina de energie si a te simti obosit sau cu dureri de spate.

Pe langa confortul oferit de patul, nu este doar un articol practic, ci actioneaza ca suport pentru salteaua pe care dormi. Patul este elementul central al oricarui dormitor, iar designul patului pe care il alegeti poate schimba aspectul general al camerei dumneavoastra. Avand in vedere ca iti petreci o treime din viata dormind, merita sa acorzi un moment si sa intelegi cum sa alegi cel mai bun pat pentru dormitorul tau.

Patul este piesa de mobilier cu care petreci cel mai mult timp, cel putin 30% din timpul tau il petreci dormind. Un pat de proasta calitate, deformat, dimensionat necorespunzator, si o saltea prost aleasa inseamna in mod clar o deteriorare a sanatatii tale (dureri de spate, dureri de gat, oboseala fizica, celule neregenerand la capacitatea lor maxima etc.).

Paturile nu sunt piese de mobilier decorative, sunt mult mai importante decat atat. Daca petreci mai mult timp analizand aspectele estetice atunci cand alegi o masa sau covor, atunci cand alegi un pat nou, trebuie sa aloci mai mult timp componentelor sale de calitate.

Cum sa alegi cel mai bun pat pentru un somn odihnitor

Pentru a alege cel mai bun pat, unul care sa corespunda cu adevarat nevoilor tale si sa se „comporte” cat mai bine, este important sa tii cont de cele mai importante caracteristici care definesc un pat atunci cand faci alegerea.

Materialul din care este fabricat cadrul

Calitatea materialului din care este confectionat patul, si mai exact materialul din care este realizat cadrul, este cel mai important criteriu. In functie de calitatea materialelor, durabilitatea si durabilitatea patului vor depinde de calitatea si sanatatea somnului dumneavoastra.

Daca cadrul de pat pe care il alegeti este realizat din materiale ieftine si de proasta calitate, sunteti sortit sa indurati zile si zile de dureri de spate si de gat.

Cadru de pat metalic – recomandat pentru durabilitate si calitate. Un pat cu un cadru metalic nu este doar frumos si elegant ca aspect, ci si durabil, fara inlocuire rapida, fara contractie si fara deformare din cauza greutatii.

Cadru din lemn masiv – Alaturi de ramele metalice, ramele din lemn masiv sunt cele mai recomandate deoarece sunt foarte durabile in timp si tin foarte bine greutatea. Patul din lemn masiv are un aspect placut, cald si elegant si este ideal pentru un somn odihnitor. Daca iubesti lemnul si vrei sa alegi cel mai bun pat din lemn, fagul, stejarul, frasinul, nucul sau pinul sunt exemple de materiale care ar trebui folosite pentru patul tau.

Cadru tapitat – Cadrul este realizat din lemn masiv si/sau metal si apoi acoperit cu o varietate de tesaturi de inalta calitate sau piele naturala pentru un aspect elegant si un confort ridicat. In general, paturile tapitate premium sunt mai scumpe deoarece materialele cadrului si husa patului sunt de buna calitate daca nu alegi sa cumperi variantele ieftine si de calitate redusa.

Cadru din PAL – foarte comuna deoarece este mai putin costisitoare in comparatie cu alte materiale, in special lemnul masiv. Dezavantajul unui pat din PAL este ca nu este foarte durabil, are o durata de viata mai scurta si exista adesea riscul de a se deforma sau de a se micsora sub greutate, ceea ce va poate afecta finantele si sanatatea.
dimensiunea patului.

Dimensiunea patului

Dimensiunea patului, in special a saltelei (ca va fi suprafata pe care sa dormi) iti va permite sa te misti liber in timpul somnului si iti va afecta calitatea somnului. Alege dimensiunea patului in functie de nevoile tale si ale partenerului tau. Nu alege un pat prea mic, pentru ca atunci nu vei avea suficient spatiu noaptea. Atunci cand alegeti dimensiunea patului, trebuie sa aveti in vedere toate detaliile: daca dormiti singur, daca persoana care ocupa patul este mare sau inalta etc.

Zona de dormit este determinata de dimensiunea patutului. De aceea este indicat sa fii atent la dimensiunea saltelei pentru a vedea in cat spatiu trebuie sa dormi si la dimensiunea totala pentru a vedea daca patul intra in dormitor. Patul este cu cativa centimetri mai lung si mai lat decat dimensiunile saltelei (3 pana la 6 cm).

Pat de o persoana – Acest pat este folosit de obicei intr-o camera pentru copii sau intr-o camera de oaspeti. Dimensiunea saltelei patului de o persoana variaza de la utilizator la utilizator. Dimensiunile cele mai comune sunt: copii – 140 × 70 cm, adolescenti 190 × 70 cm si 190 × 80 cm, adulti 200 × 90 cm si 200 × 100 cm. Acestea sunt cele mai comune dimensiuni, dar exista si alte posibilitati in functie de producator.

Pat dublu – Adultii au nevoie de obicei de un pat dublu, chiar daca in prezent nu au partener. Este mult mai confortabil sa dormi intr-un pat spatios si sa nu stii cand ai nevoie de mai mult spatiu. Pentru paturile duble exista mai multe dimensiuni si denumiri: Queen, King, Double etc. Cele mai frecvente dimensiuni (saltele) pentru paturile duble sunt: 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, dar exista si variante cu lungimea de 190 sau 200 cm.

Inaltimea patului

Inaltimea patului depinde de preferintele personale ale fiecaruia. Unii oameni prefera paturi cu inaltime mai mica, altii prefera paturi cu inaltime mai mare pentru ca sunt mai confortabil pentru a intra si a cobori din pat etc. Exista practic 3 categorii de paturi in functie de inaltimea patului:

Paturi joase – aproape se lipesc de podea. Distanta dintre pat si podea este foarte mica (2-15 cm), de cele mai multe ori sunt alese pentru estetica.

Paturi medii (normale) – Aceaste tipuri de paturi sunt cele mai confortabile si nu necesita efort atunci cand doriti sa va urcati sau sa va ridicati din pat. Inaltimea patului este de aproximativ 45 cm, ceea ce inseamna ca atunci cand te asezi pe pat, pe una din laturi, genunchii ti se vor indoi perfect atunci cand atingi podeaua.

Paturi inalte – Acest tip de pat este mai putin obisnuit, deoarece poate sa nu fie la fel de confortabil de utilizat ca un pat mediu-inalt. Este nevoie de mai mult efort sa te ridici din pat sau sa te ridici din pat, dar unii oameni il prefera mai degraba pentru estetica decat pentru comoditate.

Caracteristici care afecteaza aspectul patului

Tipuri si forme patului
Paturi de mijloc, de perete sau de colt? Alegerea tipului de pat depinde de dimensiunea camerei si de preferintele personale ale fiecarei persoane. Cea mai buna optiune este patul de mijloc, deoarece este mai confortabil pentru una sau doua persoane. Daca spatiul din camera nu iti permite, poti opta pentru un pat de coltar, dar nu te astepta sa fie la fel de confortabil ca cel din mijloc. Intr-un pat de colt, va fi un disconfort si pacoste atat pentru cei care dorm pe perete, cat si pentru cei de pe margine.

Stilul patului asortat cu camera
Daca dormitorul tau este mobilat intr-un anumit stil, trebuie sa-ti aloci timp si pentru asta. Alege un pat dormitor in functie de stilul camerei. Indiferent daca alegeti un pat clasic, rustic sau modern, acesta ar trebui sa se potriveasca cu stilul si elementele camerei. Cerceteaza-ti putin camera, iar atunci cand alegi un pat pentru dormitorul tau, acorda atentie elementelor decorative, culorilor sau oricaror alte elemente care afecteaza aspectul patului si il pot aranja.

Tablii de pat
Tabliile pentru pat sunt alese in functie de nivelul estetic si de confort al fiecarui individ. Unii prefera un pat cu o tablie metalica simpla, unii prefera o tablie din lemn masiv cu elemente decorative sau chiar folosesc o tablie tapitata si cu pene pentru constructia inaltimii in timp ce citesc sau se uita la televizor in pat. Indiferent daca alegeti un pat cu tablie simpla din metal, fier forjat, lemn masiv cu elemente decorative in stil baroc sau un pat cu tapiterie din pene pentru un confort imbunatatit de sezut, este cel mai bine in functie de nevoile dvs. si de stilul dvs. pentru a face o alegere. in camera aceea.

Caracteristici care influienteaza calitatea

Salteaua de pat
Alegerea unei saltele este la fel de importanta ca si alegerea unui pat bun. Poti cumpara patul cu saltea inclusa in pret sau separat. Indiferent de varianta pe care o alegeti, trebuie sa alegeti o saltea de foarte buna calitate, care sa se potriveasca cu dimensiunea cadrului patului si sa fie realizata din materiale rezistente, deoarece depinde de calitatea si sanatatea somnului dumneavoastra. Daca vrei sa stii cum sa alegi o saltea buna, da click aici si vei gasi criteriile care sa te indrume.

Spatiul de depozitare
Pentru a alege cel mai bun pat din punct de vedere al spatiului de depozitare, trebuie mai intai sa iti stabilesti nevoile. Un pat cu spatiu amplu de depozitare presupune de obicei o dimensiune mai mare, ceea ce presupune un dormitor mai mare. Paturi cu diverse spatii sau sertare unde poti depozita pilote, perne sau lenjerii de pat. Tot ce trebuie sa faceti este sa va ganditi de cat spatiu aveti nevoie si de ce si sa alegeti in consecinta.

Aspecte importante legate de achizitia paturilor

Posibilitatea de retur
Avand in vedere ca achizitionarea unui pat bun necesita bani multi si deci ceva efort financiar, este indicat sa cumperi patul de la un furnizor care iti ofera posibilitatea de a-l returna. Majoritatea magazinelor online ofera aceasta optiune, permitandu-ti sa decizi daca alegerea pe care o faci este cea mai buna pentru tine. Daca dupa cateva zile decizi ca patul achizitionat nu este potrivit nevoilor tale, il poti schimba fara probleme cu un alt pat.

Pretul patului
Este indicat sa iti stabilesti un buget pentru ca daca vrei sa alegi cel mai bun pat, trebuie sa platesti pretul corect. Nu puteti plati preturi mici si va asteptati sa cumparati lenjerie de pat de inalta calitate, durabila si frumoasa. Lucruri de buna calitate, realizate cu materiale bune, tehnologie avansata si stabila, fara pret mic, este normal. Este mai bine sa te concentrezi de la inceput pe un pat de calitate, decat sa cumperi un pat ieftin pe care va trebui sa-l inlocuiesti dupa un timp pentru ca este deformat, incretit sau iti da probleme cu spatele.

Garantia patului
Nu trebuie sa cumparati un pat fara garantia producatorului. Produsele de calitate sunt garantate, iar patul tau nu face exceptie.

5 thoughts on “Cum alegi cel mai bun pat pentru un somn odihnitor

  1. Georgeta says:

    Mi-a placut sfatul de a practica mindfulness pentru a fi mai constienti de gandurile noastre si a ne elibera de emotiile negative. Este un articol care ma inspira sa imi fac timp pentru mine si sa investesc in sanatatea mea mentala.

  2. Gabriela says:

    Articolul este foarte interesant, oferind informatii utile despre cum sa iti mentii sanatatea mintala in aceasta perioada dificila. Sunt de acord ca este important sa gasim modalitati de a ne relaxa si a ne destresa pentru a face fata stresului si anxietatii.

  3. Gheorghe says:

    Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a abordat subiectul din mai multe perspective si a oferit cititorilor o imagine completa asupra acestei problematici.

  4. Petronela says:

    Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit o noua viziune asupra temei discutate. Am invatat multe informatii noi si am acum o mai buna intelegere a subiectului.

  5. Sofia says:

    Articolul de pe site-ul TOQI.ro este foarte interesant si informativ. Autorul a reusit sa ofere o perspectiva clara asupra subiectului abordat si sa prezinte argumente solide pentru sustinerea punctului sau de vedere.

Comments are closed.